Pizzeria Di Mario – Bolognese Pizza

Jag har tagit mig till den lilla idylliska byn Villaggio da Bolognese i Italien för att uppleva den äkta Bolognese Pizzan. Läs mer här.

Jag har tagit mig till byn Villaggio da Bolognese i Italien för att smaka äkta Bolognese Pizza. Fotograf: Andy Renard.

Jag har tagit mig till den lilla idylliska byn Villaggio da Bolognese i Italien för att uppleva den äkta Bolognese Pizzan. I kväll går jag utmed Strada Principale där pizzerior har kantat byns huvudgata och bakat just denna pizza i tusentals år som än i dag levereras från de glödheta ugnarna murade av vulkansten och terrakotta. Nu äntligen har jag möjligheten att smaka originalet – en äkta Pizza Bolognese på Pizzeria Di Mario.

Pizzeria Di Mario – Bolognese Pizza

Om ni inte gissat det redan så snackar jag fullständig skit här.

Jag befinner mig inte i Italien utan bilderna här är tagna i mitt stökiga lilla kontor. Från och med nu ska jag hålla mig till verkligheten och jag ska även avslöja hur jag fejkade bilderna här helt utan att använda Photoshop.

Det finns inte någon Pizzeria di Mario som jag ska besöka i kväll. Bolognese Pizzan räknas inte ens till de äkta Italienska pizzorna. Med Bolognese brukar man mena köttfärssås (ragù alla bolognese) som tillagas av biff, pancetta, ost, lök, morötter, selleri, tomater, köttbuljong, vitt vin och eventuellt grädde.

Köttfärssås är inte direkt en sås i egentlig mening utan snarare en stuvning, gryta eller ragu och denna har sitt ursprung i den Italienska staden Bologna.

Ragù alla bolognese översatt från italienska till svenska blir Ragu (eller stuvning, gryta, sås) på Bolognanskt vis – Ragu som man gör i Bologna.

I dagligt tal används kortformen Bolognese som i till exempel Pizza Bolognese eller även Pasta Bolognese som alltså betyder Pizza respektive Pasta med köttfärssås.

Pizzeria Di Mario

Pizzeria Di Marios Bolognese Pizza såldes troligtvis som minkfoder innan de nya djurskyddslagarna trädde i kraft. Fotograf: Andy Renard.
Pizzeria Di Marios Bolognese Pizza såldes troligtvis som minkfoder innan de nya djurskyddslagarna trädde i kraft. Fotograf: Andy Renard.

Pizzeria Di Mario finns i verkligheten, åtminstone som varumärke på en produkt som jag köpte på Netto i dag.

Jag är ingen storkund på Netto men i dag stannade jag till för att just köpa lite snabbmat typ färdiga pizzor att värma till fyra av mina hungriga söner. Två kartonger Pizzeria Di Mario med vardera tre pizzor borde räcka.

På kartongen står det nettovikt 900g (alltså 300g per pizza) men när jag vägde dem så vägde de första tre 840g och de andra tre 818g.

På kartongen står det även som det bör vad produkten innehåller:

Ingredienser:

Vetemjöl, tomatpuré, skivbar mozzarella (jag orkar inte ens tänka på vad -icke skivbar mozzarella kan vara) varav tydligen 9% är vatten, 5%, nötkött (är det därför den kallas Bolognese?), 5% tomater, 5% rapsolja samt paprika, lök och jäst.
Buljong som i sin tur innehåller vatten, kalkonkött, salt, löksaft, morotjuicekoncentrat och citronsaft.
I ett försök att få detta att smaka gott så har man dessutom tillsatt socker, salt, stärkelse, friterad lök, vetestärkelse, kryddor, örter och vitlök.

Inga E-nummer eller konstiga tillsatser bland ingredienserna är onekligen ett plus för produkten som så klart inte kommer från Italien men istället tillverkas i Tyskland.

Billig Pizza men utan tillsatser. Fotograf: Andy Renard.
Billig Pizza men utan tillsatser. Fotograf: Andy Renard.

Minkfoder eller snabbmat?

Så vad blir min utvärdering av denna pizza? Även om den inte höll vikten som förpackningen lovade så blev åtminstone fyra ungdomar mätta av 2 x 3 pizzor.

Personligen så charmas jag inte lika lätt och kan inte fatta varför matindustrin inte efter typ 70 år i branschen fortfarande inte kan laga mat att snabbt värma i ugn eller mikro som motsvarar vad vilken idiot som helst kan göra själv för en tiondel av priset.

Fotograferingen

Som jag tidigare berättade så var det inte helt sant att jag befann mig i Italien. Här är hur jag fejkade scenariet som istället fotograferades på två kvadratmeter i mitt lilla stökiga kontor.

Fem minuters arrangemang för att skapa en osann men trovärdig historia. Fotograf: Andy Renard.
Fem minuters arrangemang för att skapa en osann men trovärdig historia. Fotograf: Andy Renard.

I mitt lilla stökiga kontor kom jag på idéen att jag skulle ta den här bilden när jag egentligen värmde pizzor till några av mina barn. Eftersom det var en rykande åtgång på pizzorna så var jag tvungen att skynda mig. Annars skulle jag endast få en tom tallrik att fotografera.

Jag kom på att den billiga pizzan skulle se ut som om den serverades på en genuin restaurang i Italien.

Och ett av villkoren var att det skulle fotograferas direkt och inte manipuleras i något program som till exempel Photoshop.

Här är det förklarat hur jag gjorde det.

Fotografera en pizza till en annan värld. Fotograf: Andy Renard.
Fotografera en pizza till en annan värld. Fotograf: Andy Renard.

Jag använde följande prylar för att få till omslagsbilden.

  1. Kamera med trådlös sändare. Canon EOS 5d III med ST-E3-RT transmitter
  2. Objektet – det du fotograferar: Pizzeria Di Mario – Bolognese Pizza.
  3. Extern blixt: Speedlite 600EX-RT med Rogue Flash Grid.
  4. Reflektor – guldfärgad reflektor för att motsvara det varma ljuset i bakgrundsbilden.
  5. Bildskärm – LED-TV kopplad till en AppleTV. Jag skickade skärmbilden från min dator som kan vara vilken bild som helst men i mitt fall var det en bild från Italien.

Bilden går absolut att få till med billigare och enklare utrustning och säkert med bättre resultat. Detta kom jag på när jag värmde pizza till barnen och jag är säker på att ni där ute kan resultera bättre med samma teknik.

DIY matfotografering. Fotograf: Andy Renard.
DIY matfotografering. Fotograf: Andy Renard.

Buon appetito!

Pizzeria Di Mario – Bolognese Pizza
4 (80%) 2

1 reaktion till “Pizzeria Di Mario – Bolognese Pizza”

Skriv gärna en kommentar till inlägget: