TEST: Canon Speedlite 430EX III-RT

Recension av Canon Speedlite 430EX III-RT. Jag tittar närmare på denna mångsidiga kamerablixt från Canon, den första utanför 600-serien med radio.

Recension av Canon 430EX III-RT Speedlite kamerablixt. Fotograf: Andy Renard.

Recension av Canon Speedlite 430EX III-RT. Liten men kraftfull och full av möjligheter men det räcker inte med bara blixten och en kamera för att fullt ut utnyttja dess potential. Blixten är mycket bra redan när den används som vanligt monterad i kamerans blixtsko. Med ytterligare en kompatibel blixt eller sändare så blir den fantastisk.

Canon Speedlite 430EX III-RT

Speedlite är ett varumärke registrerat av Canon för deras blixtsystem passande till Canon EOS kameror. Kameratillverkaren Nikon har ett system för sina kameror som heter Speedlight, och även om de kan verka snarlika så är det helt olika system. För att ytterligare späda på förvirringen så har även företaget Ricoh kamerablixtar som heter Speedlite.

I dagligt tal används ofta Speedlite för att beskriva denna typ av blixt oavsett märke. En Speedlite blixt är batteridriven, har en fot som kan monteras på kamerans blixtsko men kan även utlösas på avstånd från kameran med eller utan extra tillbehör.

Som jämförelse kan man säga att det förutom Speedlite blixtar så finns det inbyggd blixt och det som kallas för studioblixt.

430 EX, 430 EX II och 430EX III-RT

Canon Speedlite 430EX var den första blixten i 430-serien och lanserades 22 Augusti 2005. Den uppdaterades senare med 430EX II och nu senast med 430EX III-RT som började säljas i September 2015.

Av blixtens namn kan man avläsa följande:

 • 430 symboliserar blixtens ledtal fast dividerat med 10. Ledtalet på denna blixt är med andra ord 43. Ledtal utrycker blixtens styrka.
 • EX upptäckte jag nu att jag faktiskt inte har en aning om vad det står för och att Googla hjälpte inte heller. Det är kanske helt sonika ett produktnamn och behöver inte betyda något även om jag tänker på ordet External. Om någon vet får de gärna lämna en kommentar.
 • III, tre med Romerska siffror berättar vilken version det är. Utläses som Mark 3, precis som med kamerorna och objektiven.
 • RT, är enligt mig det spännande med den här blixten. RT är förkortningen av Radio Transmission och säger att blixten kan kontrolleras trådlöst via radio.

För dig som redan har en Canon Speedlite 430EX II och funderar på att uppgradera till 430EX III-RT så innehåller den bland annat följande nyheter eller förbättringar.

 • Mindre och lättare.
 • Manuell styrka ned till 1/128 (jämfört med tidigare 1/64)
 • Inkluderar färgfilter och bouncer.
 • Större och mer lättläst LCD skärm med nytt gränssnitt.
 • Stöd för att ändra blixtens inställningar direkt från kameran. EOS 1D X, EOS 5D Mark III och övriga DSLR modeller som lanserats efter 2012 har full support för detta.
 • Trådlös blixt. Förutom optisk styrning så har alltså den nya modellen radio som ger full kontroll över blixten i både Slav- och Masterläge.
 • Fjärravtryckning

Blixtaggregatet är kompatibelt med alla EOS kameror samt PowerShot G-serie men för vissa funktioner kan det krävas speciella kameramodeller eller tillbehör. Läs mer om det nedan.

Vad finns i kartongen?

Unboxing Canon Speedlite 430EX III-RT och hittar lite trevliga saker förutom blixten i lådan. Fotograf: Andy Renard.
Unboxing Canon Speedlite 430EX III-RT och hittar lite trevliga saker förutom blixten i lådan. Fotograf: Andy Renard.

Med i kartongen följer lite trevliga tillbehör. Dock inga batterier så se till att du har 4 stycken AA batterier.

 • 430EX III-RT
 • Speedlite-fodral
 • Ministativ
 • Diffusor
 • Färgfilter
 • Fodral till diffusor och färgfilter
 • Snabbstartsguide
 • CD

Speedlitefodralet är vadderat och är utmärkt både som skydd och förvaring. Jag förvarar vanligtvis mina blixtar i dessa fodral även när jag har dem i kameraväskan. Fodralet har en ögla och en hank för att exempelvis fästa det vid en livrem eller väska. Där finns även en liten ficka för det medföljande ministativet.

Diffusorn (adapter för indirekt blixt, enligt Canon) och färgfiltret är mer användbara än vad många kanske tror. Jag uppskattar att Canon skickar med dem men tror att det finns många som inte vet hur eller när de ska användas. Jag ska gå genom dess funktion i en senare artikel.

Snabbstartsguide på diverse olika språk inklusive svenska samt en CD-ROM skiva med komplett manual i PDF-format. Ingen tryckt variant av manualen med andra ord. Om detta är på gott eller ont råder det nog delade meningar om men kanske sparade det oss konsumenter ett par kronor på priset samtidigt som vi undvek att göra pappersmassa av en bit regnskog. Vem vet?

Efter att ha ägt och använt 430EX III-RT i ca 10 dagar hade jag ännu inte behövt öppna manualen (från CD-ROM skivan). Nu är jag i och för sig en erfaren Speedlite användare men det säger ändå lite om hur bra och användarvänligt menysystemet är.

Styra extern blixt

430EX III-RT kan styras trådlöst med både optisk och radio-anslutning. Givetvis fungerar den utmärkt även i kamerans blixtsko. Fotograf: Andy Renard.
430EX III-RT kan styras trådlöst med både optisk och radio-anslutning. Givetvis fungerar den utmärkt även i kamerans blixtsko. Fotograf: Andy Renard.

Först ska jag kanske reda ut begreppet vad en extern kamerablixt är. Alla blixtrar som inte är inbyggda i kameran räknas som externa – alltså även om de kopplas in på blixtskon.

Det är inte bara att fyra av en blixt utan på något sätt måste den åtminstone synkroniseras med kamerans slutare. Det finns tre olika metoder att styra en extern blixt:

 1. Ansluta den till kamerans blixtsko (kallas även tillbehörssko eller så används den engelska termen hotshoe).
 2. Använda en kabel mellan kamera och blixt.
 3. Upprätta någon form av trådlös kommunikation mellan kameran och blixten.

De mest intressanta nyheterna hos 430EX III-rt är väl just den trådlösa kommunikationen. Dels att den numera kan agera Master vid optisk trådlös anslutning och dels som är helt nytt för modellen att den även har inbyggd radiokommunikation. Tidigare har endast Canons blixt 600EX-RT och sändaren ST-E3-RT haft den funktionen.

Radiokommunikation men med vad?

För att upprätta en trådlös kommunikation behövs det dels något som sänder signaler, och dels något som tar emot. I kameravärlden kan detta ske mellan två blixtar, mellan blixt och sändare eller mellan blixt och kamera direkt. En enhet måste vara den som styr och den kallas för Master-enhet, övriga enheter kallas för Slav-enheter.

På EOS-kameror med en inbyggd blixt och integrerad Speedlite sändare (t.ex. EOS 760D, EOS 70D och EOS 7D Mark II) kan man med hjälp av optisk anslutning styra Speedlite 430EX III-RT på upp till 10 m avstånd utan att någon extra utrustning krävs.

Detta gäller alltså optisk styrning och styrs då av den inbyggda blixten i kameran. Enda anledningarna jag kan se till att man i dag använder sig av optisk anslutning är att man antingen har utrustning som saknar radio eller att man befinner sig på en plats där inte radiofrekvenserna kan användas.

Radio är på så många vis överlägset det optiska systemet.

Tyvärr har ingen Canon kamera, än så länge, någon integrerad sändare eller mottagare så för att styra blixtaggregatet via radio krävs det ytterligare en 430EX III-RT, 600EX-RT eller Speedlite Transmitter ST-E3-RT ansluten till EOS kamerans blixtsko.

Jag lämnar ämnet att styra externa blixtrar här men fördjupar i det i en separat artikel.

Läs mer här: Styra extern kamerablixt. (kommer snart).

Nytt gränssnitt på 430EX III-RT

Oavsett hur du ansluter blixten så är den förhållandevis enkel att styra. Samtliga inställningar kan så klart göras direkt på blixten men om du har en EOS 1D X, 5D Mark III eller annan Canon DSLR kamera introducerad 2012 eller senare så går detta även att göras från kameran.

430EX III-RT har fått ett helt nytt grafiskt gränssnitt. I stället för det som tidigare modeller hade och upplevdes som ett Donkey Kong spel på ett Nintendo från 80-talet, får man nu ett mer dynamiskt och användarvänligt gränssnitt på LCD displayen. Detta känns mycket lätthanterat och även om man skulle förvirra sig så är man endast en knapptryckning bort för att komma tillbaks till startskärmen. Man behöver här inte bläddra mellan tre olika menyer som man tyvärr behöver på till exempel 600EX-RT.

Det är en avancerad blixt och givetvis finns det inställningar därefter men om du som nybörjare förvirrar dig in på inställningar du inte vet vad de gör så skickar <Bakåt> knappen dig till startsidan igen.

LCD skärmen är dessutom knivskarp och innehåller en del andra bra funktioner. Bland annat så lyser den i olika färger beroende om den är i master eller slavläge – precis som 600-systemet gör. Det känns proffsigt!

Här har Canon gjort en bra uppdatering som jag hoppas att vi får se i hela blixtsortimentet i framtiden.

Även 430EX III-RT har en baksida

Få knappar men lättanvänt gränssnitt på 430EX III-RT. Hjulreglaget är så underbart skönt att det är svårt att låta bli att snurra på det bara för skojs skull. Fotograf: Andy Renard.
Få knappar men lättanvänt gränssnitt på 430EX III-RT. Hjulreglaget är så underbart skönt att det är svårt att låta bli att snurra på det bara för skojs skull. Fotograf: Andy Renard.

Strömbrytaren har fått ett nytt läge. Förutom ON och OFF så finns det ett LOCK-läge som låter dig låsa övriga reglage så att inte inställningar ändras av misstag. Ingen funktion jag använder särskilt ofta men den är absolut bra om någon annan person handhåller blixten och inte inställningarna ska ändras av misstag.

Knappen med blixtsymbolen indikerar att blixten är laddad och redo att användas när den lyser rött. Den fungerar även som testknapp för att manuellt avfyra blixten.

Undermenyknappen (SUB MENU) tar dig till menyn för C.Fn och P.Fn (förkortning av Custom Functions respektive Personal Functions) där du kan ändra grundinställningar och anpassa blixten efter eget tycke och behov.

Knappen åter med retur-symbolen tar dig tillbaks till föregående meny eller startsidan.

Inställningsratten går att rotera för att bläddra mellan olika val och inställningar. Ratten har även piltangenter med genvägar till de mest använda inställningarna som till exempel Blixtexponeringskompensation, Blixtmetod och Zoom.

SEL/SET knappen tar dig till huvudsidan för blixtens inställningar.

LINK indikatorn till vänster om LED-skärmen visar om blixten är länkad med annan enhet.

Samtliga knappar och reglage känns välbyggda och funktionella.

Kusinen från landet eller lillbrorsa?

Canon Speedlite 600EX-RT bredvid Canon Speedlite 430EX III-RT för att jämföra storleken. Fotograf: Andy Renard.
Canon Speedlite 600EX-RT bredvid Canon Speedlite 430EX III-RT för att jämföra storleken. Fotograf: Andy Renard.

Jag jämför gärna 430EX III-RT med 600EX-RT som är den blixt jag i huvudsak använder. Anledningen är att den inte känns som en uppdaterad version av tidigare blixtar utan snarare som en helt ny produkt. Hade inte Canon namngett sina aggregat efter ledtal så hade denna kunnat heta vad som helst då den egentligen inte har mycket med tidigare blixtrar i 430-serien att göra.

Då den dessutom är den första som är kompatibel med 600EX-RT så känns det naturligt att göra den jämförelsen men håll i åtanke att 600-seriens blixtar är Canons absolut mest professionella blixtar någonsin.
Det är onekligen en ganska tuff jämförelse.

Den mest uppenbara skillnaden är kanske ledtalet vilket som tidigare nämnts framgår av namnet. Ledtal är ett mått för styrkan på en kamerablixt vid ISO 100. Ju högre tal desto starkare blixt. Ledtalet är alltså 43 respektive 60. Även om en så stark blixt som möjligt oftast är önskvärt så kan man nog påstå att en blixt med detta ledtal är tillräckligt bra i de flesta sammanhang.

Storlek och viktskillnaden är ganska stor och det kan absolut påverka hur gärna man stoppar ner en blixt eller två i kameraväskan. 295g mot 600:ans 425g låter kanske inte mycket men en kameraväska väger alltid för mycket. 430EX III-RT är dessutom betydligt mindre vilket såklart är positivt.

Båda modellerna stödjer TTL, E-TTL, and E-TTL II auto exponeringskontroll.

Byggkvalitén känns otroligt robust och likvärdig på båda dessa Speedlite men 600EX-RT är fukt och vädertätad, motsvarande Canons objektiv i L-serien, vilket inte 430EX III-RT är.

Själva blixthuvudet känns dock mer robust på 600EX-RT. På 430-modellen känns det betydligt mer plastigt men absolut inte värre än andra blixtar i samma prisklass.

En annan viktig jämförelse är så klart priset. De flesta av oss, oberoende av om vi är amatörfotografer eller proffs, så har vi andra saker att lägga pengar på än fotoutrustning – oavsett om vi vill eller ej.

I skrivande stund är det ungefär följande priser som gäller:

 • Speedlite 600EX-RT – 5 590:-
 • Speedlite 430EX III-RT – 2 590:-

Sändaren ST-E3-RT för att kontrollera blixtrarna via radio:

 • Canon ST-E3-RT – 2 790:-

Du kan alltså köpa två 430EX III-RT till priset av en 600EX-RT och kan då utnyttja den fullt ut med en blixt på kamerans blixtsko och en som du styr och kontrollerar trådlöst.

Du har dessutom 410:- över som du kan köpa en familjepizza och lite fredagsmys för till att muta familjen när du förklarar att du har köpt kameraprylar för hela barnbidraget men faktiskt tjänat 410 spänn på det. 🙂

Det finns såklart en hel del fler skillnader mellan de båda blixtarna annars hade nog inte Canon lanserat modellen till 40% av priset av vad den andra kostar. 600EX-RT har flera funktioner som 430EX III-RT saknar som till exempel anslutningsmöjlighet via PC-kontakt och externt batteri. Något de flesta användare aldrig behöver.

Canon Speedlite 430EX III-RT är absolut inte den dumma kusinen från landet utan snarare en yngre, mindre och smidigare lillebror till Speedlite 600EX-RT.

Att komma så här nära en blixt av proffskvalitet har nog aldrig varit så enkelt och billigt förut.

Nybörjarblixt eller Proffsblixt?

Är detta en kamerablixt för nybörjaren eller för proffsfotografen?

När jag ställde mig själv frågan så blev jag faktiskt ganska ställd innan jag insåg att denna fantastiska lilla kamerablixt är kanske det bästa som hänt inom Speedlite någonsin och att den är så allround att den inte går att kalla för varken nybörjarblixt eller proffsblixt.

Om man som nybörjare bara är ute efter en enkel blixt att använda i kamerans blixtsko så finns det betydligt billigare alternativ från andra tillverkare (till exempel Yongnuo eller Nissin) men risken är att man snabbt växer ur dessa billigare blixtar och kanske helt slutar att använda blixt för att de inte gav bra resultat.

För den som jobbar proffesionellt med blixt så är ofta laddningstiden, alltså hur lång tid det tar innan blixten är redo för nästa bild, ganska avgörande. Om vi jämför med den nya Speedlite 600EX II-RT så får vi nästan tre Speedlite 430EX III-RT för samma pris.

Tre stycken 430EX III-RT som körs på halva styrkan motsvarar en 600EX II-RT på full styrka i ledtal men laddar om dubbelt så snabbt.

Tre 430EX III-RT (3 x 43)/2 = 64,5 ≈ En 600EX-RT = 60

Givetvis kan man vara mycket mer flexibel och kreativ med tre blixtar än med en.

På ett Lastolite Tilthuvud 2423 kan man montera tre Speedliteblixtar och få dem att agera som en enhet via radio. Trippel styrka eller en tredjedel av laddningstiden. Foto: Produktbild från Lastolite.
På ett Lastolite Tilthuvud 2423 kan man montera tre Speedliteblixtar och få dem att agera som en enhet via radio. Trippel styrka eller en tredjedel av laddningstiden. Foto: Produktbild från Lastolite.

Mitt personliga omdöme

Canon har egentligen endast tre blixtar (förutom ring;- och makroblixt) i sitt nuvarande sortiment. Nämligen; Speedlite 270EX II, Speedlite 430EX III-RT och Speedlite 600EX II-RT. Inte minst prismässigt är gapet mellan 430EX III-RT och 600EX II-RT enormt och får mig att undra om Canon kommer att släppa någon ny blixt i 500-serien för att fylla ut det gapet? Annars kommer nog 430EX III-RT vara den mest prisvärda blixten för Canon användare under lång tid framåt.

Vackert yttre och lika vackert inre. Det blixtrade till - sedan var jag kär. Fotograf: Andy Renard.
Vackert yttre och lika vackert inre. Det blixtrade till – sedan var jag kär. Fotograf: Andy Renard.

Även om jag är lite smått förälskad i denna lilla skönhet så finns det några minus som drar ner mitt betyg.

En sak som jag verkligen hänger upp mig på med denna blixt är att den saknar funktion för att ge ifrån sig ett litet beep-ljud när den är laddad och redo för nästa tagning. Mycket irriterande då mina övriga kamerablixtar har denna funktion. I sammanhang där man använder sig av fler än en blixt eller fjärrutlöser så är denna funktion en självklarhet.

En annan sak som irriterar mig och det gäller inte endast Speedlite 430EX III-RT utan de flesta av Canons blixtar. Det saknas helt och hållet indikation på hur mycket laddning det finns kvar i de fyra AA-batterierna som blixten drivs på.

Detta leder till att man ofta byter batterier helt i onödan (varken praktiskt, ekonomiskt eller miljövänligt) eller att blixten plötsligt bara stänger av sig för att batterierna är slut. För mig är detta en så självklar funktion och jag kan verkligen inte begripa hur Canon helt kan utesluta den.

Positivt:
↑ Radio Master och Slav funktionen
↑ Optisk Master (tidigare modell i serien hade endast Slav funktion)
↑ Tydlig och lättanvänd LCD skärm

Negativt:
↓ Saknar funktionen Flash Exposure Bracketing (FEB)
↓ Ingen ljudsignal
↓ Ingen batteriindikation

För den med specifika krav som till exempel vädertätning eller högre ledtal så är fortfarande 600EX-RT ett dyrt men utmärkt val. Jag tror dock att de allra flesta kommer att känna sig helt nöjda med 430EX III-RT.

Personligen så kommer jag att fortsätta använda mina 600EX-RT men absolut bygga ut min blixt-arsenal med fler 430EX III-RT.

Jag skulle gärna vilja ge denna blixt betyget 5 av 5 möjliga men det faktum att man tillverkar batteridrivna blixtar utan någon som helst indikation på hur mycket laddning det finns kvar i batterierna gör att den endast får betyget 4 av mig.

 • Läs mer om Canon Speedlite 430EX III-RT på www.canon.se.
 • Köp Canon Speedlite 430EX III-RT på CDON.COM.
 • Jämför priset för Canon Speedlite 430EX III-RT på Prisjakt.

PS. Samtliga bilder på denna sida är fotograferade med en Canon EOS 5d Mark III kamera. Jag har använt en eller flera Speedlite 600EX-RT, ST-E3-RT sändaren samt någon diffusor och reflexskärm. Vanliga pappark i A3-format användes som bakgrund.
Objektivet är en gammal relik från 1990-talet, Canon Macro Lens EF 100mm f/2.8. Det är ett underbart och bra gammalt objektiv men det har kommit många nya versioner av det fasta 100mm som troligtvis är ännu bättre. Kanske dags för mig att uppgradera snart?

Produkt recension
Datum:
Produkt:
Canon Speedlite 430EX III-RT
Betyg:
41star1star1star1stargray

8 reaktioner till “TEST: Canon Speedlite 430EX III-RT”

 1. Angående vad EX står för i produktnamnet så skickade jag frågan vidare till kundtjänsten på Canon.

  Här är deras svar:

  Hej Andy,

  Namnet ”EX” framför våra blixtar betyder ingen speciellt utan bara ett namn för serien. Det som har en betydelse är guide nummret (de två först sifforna) och om blixten har exempelvis en E-TTL II funktion. För mer information om våra blixtar se länken nedan.

  http://cpn.canon-europe.com/content/education/infobank/flash/flash_basics.do

  Vänliga hälsningar,

  Rikard. M
  Canon Services & Support

 2. Har funderat på att köpa extern blixt, men har använt den inbyggda blixten kanske max 10 ggr på de år jag fotat, och det inomhus när jag fått flytta mig så att ljuset ändrades. Funderat starkt på att köpa en extern blixt och även stativ, men det blir säkert som alla de andra saker som smartwatch actionkamera och annat, används 2-3 ggr sen får de ligga 😀 Men en extern blixt är säkert bra att ha hemma, men det är just det att det tar tid att lära sig fota rätt med den? Är förvisso medlem i en fotoklubb där alla medlemmarna tillsammans kan 99,9% av allt inom fotografering, men det behövs tålamod också. Prenumererar på Moderskeppet och de har bra kurser i fotografering, men som sagt, tålamodet att lära sig, jag vill lära och praktisera samtidigt. Vad rekommenderar du för någon blixt som är prisvänlig och bra? Du nämnde Yongnuo, jag köpte deras fasta 50mm 1,8 för den var bättre än Canons egen i testerna, till och med innehållet var av bättre kvalité, och den är suverän. Visserligen bara använt den två ggr på ett halvår, men det är ett, måste ha, objektiv. Har du erfarenhet av deras blixtrar?

  1. Tyvärr så är steget från inbygd blixt till kreativ ljussättning ganska stort.
   En extern blixt att montera i kamerans blixtsko gör faktiskt ganska stor skillnad men kanske inte den dramatiska skillnad som många förväntar sig.
   Sen finns det någon märklig tradition där alla självutnämnda experter dissar blixt på kameran.
   Varför finns det i så fall en blixtsko på systemkameror?
   Titta på nyheterna på TV så kommer du att se att nästan all pressfotografer har en blixt på sin kamera. Blixten kan vara skillnaden mellan bild och ingen bild.
   De flesta bilderna som jag tog vid Lidingöloppet så använde jag blixt på kameran. Annars hade många av löparna framstått som svarta konturer i motljuset.

   https://www.andyrenard.se/sport/lidingoloppet-lordagens-lopp/

   Vill man vara mer kreativ och skapa intressanta bilder vid fotograferingen med spännande ljussättning så är absolut ”off-camera-flash” intressant.

   Jag rekommenderar i så fall verkligen 430EX III-RT blixten och tänker mig att du skaffar först en, men snart ytterligare en eller ännu fler för att kunna använda de otroliga möjligheter radiosändaren erbjuder.

   Angående Yongnuo, eller Yong Nou.

   Yong Nou är ett Hong Kong företag som i mainland Kina tillverkar piratkopior av framförallt olika Canon produkter. Jag har ett visst moralsikt problem med att köpa kopior men visst känns det lockande när man ser prisskillnaden. Jag har sett många recensioner där Yong Nou får bra betyg men de flesta är skrivna av folk som inte har originalprodukten så jag känner mig tveksam till dem.

   Jag överväger faktiskt att skaffa en YN600EX-RT, om inte för annat, så för att göra en riktig jämförelse med Canons 600EX-RT.

   Med vänlig hälsning,
   Andy

  2. Jag tycker absolut att du ska köpa dig en extern blixt. Jag har börjat använda mig mer och mer av min 430 EX II som jag köpte tillsammans med min första digital systemkamera men inte utforskat närmare förrän nu.

   Tillsammans med lite olika billiga ljusmodifierare i form av paraplyer och en softbox blir jag smått förbluffad nästan varje gång jag tar fram blixtgrejerna och börjar experimentera. Jämfört med min vanliga landskapsfotografering är möjligheterna att själv påverka sin bild mycket större tillsammans med blixt.

   Som att ha en egen sol i kameraväskan att ta fram vid behov.

   1. Jag håller med Ludwig fullständigt!
    Fotografering handlar om ljus – det kommer man aldrig ifrån. Genom att kunna påverka ljuset vid fotograferingen så sätter man nya gränser för kreativiteten.

  1. Sv: Boken Kryp av Lars-Åke Janzon och John Hallmén visar vad man kan göra med MP-E65. Tyvärr är jag inte tillräckligt tålmodig att själv sitta och vrida kameran fram och tillbaka. Man behöver som du säger även en ringblixt när man är så pass nära. När jag fotograferade tomaterna hade jag en större softbox med tre externa blixtar i precis ovanför. http://kameratrollet.se/2016/10/02/fokusstacka-makrobilder-enkelt-och-snabbt-med-din-canon/

   1. Bra tips om boken. Ska kolla efter den nästa gång jag är på biblioteket.
    Tomatbilden blev verkligen lyckad!

    För er som inte redan gjort det; kolla gärna in Peters guide om fotostackning på ovanstående länk.

Skriv gärna en kommentar till inlägget: