Venus – aftonstjärnan tydligt synlig nu

Kanske har du reagerat på en stjärna som lyser starkt på himlen redan vid skymning? Här i Småland går solen ner redan vid 15:20-tiden och redan då skiner den skarpt innan några andra stjärnor är synliga. Faktum är att det är planeten Venus och alltså ingen stjärna.

Venus aftonstjärna.

Kanske har du reagerat på en stjärna som lyser starkt på himlen redan vid skymning? Här i Småland går solen ner redan vid 15:20-tiden och redan då skiner den skarpt innan några andra stjärnor är synliga. Faktum är att det är planeten Venus och alltså ingen stjärna.

Venus – Planeten

Från solen räknat är Venus den andra planeten i vårt solsystem (Jorden är den tredje). Storleksmässigt påminner den om Jorden vilket även dess inre och till viss del ytan gör. Dess atmosfär skiljer sig dock markant och gör den tyvärr till en ganska ogästvänlig planet för människor och de flesta andra livsformer vi känner till.

Venus är en varm planet. Jordens medeltemperatur är strax över 0° Celsius. Hade jorden legat på samma avstånd till solen som Venus så skulle vår medeltemperatur ligga runt 100°.

På grund av extrem växthuseffekt ökar temperaturen på Venus med ytterligare 400°, vilket alltså ger en medeltemperatur på cirka 500°.

Ganska varmt med andra ord. En Pizza skulle gräddas på halva tiden men annars är den temperaturen inte lämplig för människor. Den försvårar även för teknisk utrustning. Trots flera misslyckade försök så lyckades vi landa med en sond på planeten redan 1967.

Jämfört med Venus är Planeten Mars rena semesterparadiset för människor det är därför mycket resurser läggs på att i framtiden skicka människor till Mars men inte till Venus.

För rymdfart är dock Venus ganska viktig då planeten går att använda som accelerator för att öka hastigheten på sonder och farkoster som först skjuts iväg mot Venus där man utnyttjar centrifugalkraften för att slunga dem ut i vårt solsystem – eller bortom det.

Aftonstjärna och Morgonstjärna

Venus är den himlakropp som syns bäst från Jorden efter Solen och Månen. En planet eller måne lyser inte av sig själv men reflekterar ljus och därför upplevs dess lysande som stjärnorna. Eftersom Venus ligger närmre Solen än vad Jorden gör så syns den vanligtvis endast på morgonen eller kvällen (afton) därför kallas den på många håll i världen för Aftonstjärnan eller Morgonstjärnan.

Bild på Venus. Fotograf: Andy Renard.
Bild på Venus. Fotograf: Andy Renard.

Antikens Greker, Romare och Jesus

I västvärlden upptäcktes, verifierades och namngavs planeterna av antikens greker. De kände till planeterna Merkurius, Venus, Tellus (Jorden), Mars, Jupiter och Saturnus. Grekerna kopplade planeterna till sina gudar och sin religion. Romarna anammade detta system och namngivningen vi i dag använder kommer alltså från den Romerska anpassningen.

Jesus då? Vad har han med detta att göra?
Stjärnan över Betlehem kan mycket väl ha varit till exempel en komet men kanske mest troligt att det faktiskt var Venus det handlade om.

Enligt kristen tradition skulle det nyfödda Jesusbarnet besökts av tre visa män. Att de skulle vara tre till antalet finns det inget stöd för i Bibeln utan där nämns de som några. Några kan man tolka som allt över två så givetvis är det fullt möjligt att de var tre till antalet.

Oavsett om de var tre eller fler så visar modern kunskap på att de bör ha kommit från Persien (dagens Iran/Irak). De här visa och lärda männen var stjärntydare och troligtvis inte kungar men kanske av kunglig börd.

När Jesus hade fötts i Betlehem i Judeen på kung Herodes tid kom några österländska stjärntydare till Jerusalem och frågade: ’Var finns judarnas nyfödde kung? Vi har sett hans stjärna gå upp och kommer för att hylla honom.

Troligtvis såg dessa visa män det vi i dag kallar Morgonstjärna – alltså planeten Venus och kunde följa dess gång mot väst. Från Persien till Betlehem.

 

Skriv gärna en kommentar till inlägget: