Venus – aftonstjärnan tydligt synlig nu

Kanske har du reagerat på en stjärna som lyser starkt på himlen redan vid skymning? Här i Småland går solen ner redan vid 15:20-tiden och redan då skiner den skarpt innan några andra stjärnor är synliga. Faktum är att det är planeten Venus och alltså ingen stjärna.

Kanske har du reagerat på en stjärna som lyser starkt på himlen redan vid skymning? Här i Småland går solen ner redan vid 15:20-tiden och redan då skiner den skarpt innan några andra stjärnor är synliga. Faktum är att det är planeten Venus och alltså ingen stjärna. Fortsätt läsa ”Venus – aftonstjärnan tydligt synlig nu”

Lucia 2016

Min älskade lilla prinsessa förbereder sig inför Luciafirandet.

Förutom Lucia-tåg, lussebullar, pepparkakor och kanske en liten värmande glögg så kan Lucia bli ett spännande dygn för den som är intresserad av astronomi och/eller fotografering.

Förutom att det är så kallad Supermåne i kväll så passerar även årets sista meteorregn. Det är Geminiderna som är på besök. Att fotografera meteorer eller stjärnhimlen samtidigt som det är fullmåne är kanske inte direkt optimalt men med kreativitet och Photoshop går det säkert att gör intressanta arrangemang.

Enligt SMHI så ser det ut att finnas goda möjligheter till en förhållandevis klar natt. Eftersom det även verkar bli ganska milt så är det om inte annat kanske ett ypperligt tillfälle att passa på och öva lite astrofotografering.

Eftersom det är Lucia så är det ju dessutom helt tillåtet att ta sig en liten värmande glögg eller två för att hålla värmen medan man fotar och filosoferar om livet, universum och allting. 🙂

 

Den första snön kom…

Säsongens första snö föll och lade sig som ett tunt lager på marken varpå hundvalpen som aldrig sett något liknande tidigare snabbt gottade ned sig i det vita täcket.

Säsongens första snö föll och lade sig som ett tunt lager på marken varpå hundvalpen som aldrig sett något liknande tidigare snabbt gottade ned sig i det vita täcket. Fortsätt läsa ”Den första snön kom…”

Morgonfrost – första höstfrosten

På morgonens skogspromenad med hunden kom jag fram till ett fält med årets första höstfrost.

Första riktiga höstdagen med morgonfrost möttes med lite delade känslor. Jag älskar vår och sommar och ser inte direkt framemot den annalkandes vintern. Men, man får göra det bästa av det och försöka finna skönheten i hösten med den klara luften och alla underbara färger. Fortsätt läsa ”Morgonfrost – första höstfrosten”